Total Pageviews

Sunday, January 6, 2013

Solat Sunat Istikharah..

Solat Sunat Istikharah


Solat ini dilakukan untuk mendapatkan petunjuk, terutama bila seseorang dalam keraguan memutuskan mana yang terbaik diantara dua perkara yang diragukan. Jika timbul keraguan dalam hati untuk memilih atau mengambil keputusan dalam sesuatu perkara, contohnya: apakah aku harus menolak atau menerima? Keraguan makin terasa, keputusan tidak dapat dipastikan setelah melihat masing-masing ada kelebihan dan keburukannya.Oleh yang demikian, hendaklah menyerahkan pada Yang Maha Kuasa untuk memilihnya. Sebelum seseorang mengambil keputusan ia dianjurkan solat istikharah dua rakaat.


Dengan mengharapkan agar ditunjukkan Allah untuk mendapatkan pilihan yang terbaik. Jika keraguan masih mempengaruhi fikiran untuk menentukan pilihan, ulangilah solat istikharah dan membaca doanya, walaupun pengulangan sampai 7 kali berturut-turut. Selepas itu, bertawakkal kepada Allah, pilihlah salah satu daripadanya, ambillah yang mana arah ‘hati’ lebih cenderung setelah berdoa. Jangan menimbulkan lagi keraguan, yakinlah bahawa itu adalah pilihan terbaik dari yang Maha Kuasa.


Jangan merasa kecewa andai ternyata dalam keputusan yang dipilih menimbulkan keinginan yang tidak disukai. Ingatlah bahawa ini adalah yang telah digariskan pada azali yang tidak dapat dielakkan, besar kemungkinan mengandungi hikmah, membawa kebaikan dimasa akan datang, hendaklah tetap mempunyai husnuz-zan kepada Allah.


Tata Cara Solat Istikharah


Tata cara solat istikharah lebih kurang sama dengan solat subuh, Hanya niatnya saja yang berlainan, iaitu berniat solat istikharah. dilaksanakan sebelum tidur ataupun setelah bangun tidur. Sangat baik dilakukan sesudah lewat tengah malam disaat sunyi, supaya hati lebih khusyuk dalam mengemukakan permohonan kepada Allah. Solat ini sangat peribadi sifatnya. Sebab itu harus dikerjakan sendirian. Solat ini tidak memakai azan atau iqamah.
Lafaz niat:-


Ushalli Sunnatal Istikharaati Rak’ataini Lillahi Ta’aala
Sahaja Aku sembahyang sunnat istikharah 2 rakat tunai kerana Allah Ta’ala
Rakaat pertama-
Baca surah Al-fatihah dan surah Al-kafirun


Rakaat kedua-
Baca surah Al-fatihah dan surah Al-ikhlas


Selepas salam, bacalah doa yang disarankan dalam istikharah.
Dalam berdoa sebaiknya menyebutkan permintaan yang ingin diberikan petunjuk oleh Allah s.w.t. misalnya: “Ya Allah, jika hal ini….(sebutkan namanya)”
Doa istikharahSetelah selesai solat, berdoa seperti yang dianjurkan oleh Rasulullah SAW:


Allaahumma inni astakhiiruka bi’ilmika, wa astaqdiruka biqudratika wa as aluka min fadhlikal azhiim. Fa innaka taqdiru wa laa aqdiru, wata’lamu wa laa a’lamu, wa anta allaamul ghuyuub.


Allaahumma inkunta ta’lamu anna haadzal amra khairun lii fii diinii wama’aasyii wa ‘aaqibati amrii, ‘aajili amrii wa aajilihi faqdurhu lii wa yassirhu lii tsumma baarikliifiihi. Wa inkunta ta’lamu anna haadzal amra syarrun lii fii diinii wa ma’aasyii wa ‘aaqibatu amrii ‘aajili amrii wa aajilihi fashrif annii washrifni ‘anhu waqdur liyal khairahaytsu kaana tsumma ardhinii bihi, innaka ‘alaa kulli syai-in qadiir


Ertinya:-


“Ya Allah, aku memohon petunjuk memilih yang baik dalam pengetahuanMu, aku mohon ditakdirkan yang baik dengan kudratMu, aku mengharapkan kurniaMu yang besar. Engkau Maha Kuasa dan aku adalah hambaMu yang dhaif. Engkau Maha Tahu dan aku adalah hambaMu yang jahil. Engkau Maha Mengetahui semua yang ghaib dan yang tersembunyi.


Ya Allah, jika hal ini (***) dalam pengetahuanMu adalah baik bagiku, baik pada agamaku, baik pada kehidupanku sekarang dan masa datang, takdirkanlah dan mudahkanlah bagiku kemudian berilah aku berkah daripadanya.


Tetapi jika dalam ilmuMu hal ini (***) akan membawa bencana bagiku dan bagi agamaku, membawa akibat dalam kehidupanku baik yang sekarang ataupun pada masa akan datang, jauhkanlah ia daripadaku dan jauhkanlah aku daripadanya. Semoga Engkau takdirkan aku pada yang baik, sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas setiap sesuatu.”

Apabila telah berusaha maka bertakawaklah kepada Allah, kerana kita merancang, dan Allah juga merancang, tapi ketahuilah perancangan Allah adalah yg paling sempurna dan itulah yg terbaik untuk kita. Belajarlah untuk redha dan carilah hikmah disetiap ketentuan Allah. semoga ada manfaatnya.
Assalamualaikum semua...

Masalah, tau dugaan terjadi bila mana Allah hendak menguji kita. itu tandanya Allah sayangkn kita smua, bagi mereka yg sedar itu adalah ujian itu adalah dripada Allah, namun yg tidak perna sedar itu adalah ujian daripada Allah, malah asyik berburuk sangka dan selalu menyalahkn Allah, mereka adalah dari kalangan orang yg rugi.

ujian sebenrnya menandakn kasih sayang daripada Allah, apabila ujian tau maslah, itu tandanya Allah mahu menghapus segala dosa yg lampau, atau pun sebagai balsan atas segalah dosa yg perna kita lakukan sebelum ini. oleh itu, sentiasalah bersngka baik kepda Allah... dan jngan sesekali berputus asa daripada rahmat Allah... cahiyo3...

walaupun, sudah bergelar 'ustaz' tau 'cikgu', jgnlah menyngka sudah pndi tidak perlu lagi cari ilmu, itu adalah tanggapn yg salah. Imam as-syafii, berkata "semakin bertambah ilmu ku, semakin aku tidak tahu"... oleh itu, jgan pernah malas mencari ilmu, ataupun baca blik pa yg telah dipelajari sebelum ini, supaya tidak lupa akan ilmu yg dipelajari sebelum ini.

Apabila ditnya kepda mu tentang hukum, maka jwablah apa yg kamu ketahui, sekirnya tidak tahu, jgan jwab ikut hati, kerna itu adalah daripada syaitan yg membisikkan kesesetan kpdamu...jgnlah dituruti ego mu, kerna ia juga boleh membinasakn kamu... berhati-hatilah dalam berbicara....

semoga ada manfaatnya...:D