Total Pageviews

Monday, March 21, 2011

Yang lalu biarkan berlalu...

Mengingati masa lalu dan mnghadirkan kembali dalam kehidupan kita, kemudian bersedih dengan kegagalan adalah merupakan suatu tindakan yang kurang baik. Ia samalah seperti membunuh harapan, semangat, dan menghalangi kejayaan di masa depan.

Bagi orang yg berfikir, peristiwa yg lalu yg hanya boleh membawa kegagalan dan kelemahan, tidaklah perlu difikir kembali, kerana peristiwa tersebut sebahagian daripada masla lalu dan sekarang semuanya telah berakhir.

Janganlah kita hidup di dalam mimpi2 buruk masa lalu. selamatkan diri dr bayangan itu, apakah kita menginginkan perkara dan musibah itu berulang kembali? sesungguhnya semua itu hnya akan mengalirkan air mata..

Membuka kembali lembaran masa lalu hanya akan merosakkan suasana kebahagiaan dan menyebabkan perjuangan yg dilakukan selama ini akan menjadi lemah dan boleh menyebabkan terbatal.

Bencana dapat menimpa kita jika kita lemah menghadapi masa kini dan menyibukkan diri dengan msa lalu. kita akan boleh mensia-siakan istana yang hendak kita dirikan hanya mempertaruhkan dengan istalah lalu yang telah usang, padahal seandainya seluruh manusia dan jin bersatu untuk mengembalikan semua perkara yg telah lalu, nescaya mereka tidak akan mampu melakukannya, kerana semua itu adalah suatu yg mustahil.

Manusia sebenarnya tidak perlu melihat kepada msa lalu ataupun memalingkan wajahnya kebelakang hanya semata-mata untuk mengenangkan kembali kesilapan lalu... kerana masa yg berlalu akan terus berlalu tidak akan menunggu kita, usia kita akan terus menua, dan ajal kita sentiasa memanggil-mangil kita, oleh itu, janganlah kita pernah menyalahkan sunnah kehidupan.